Sentetik Çim Bakımı için Özel Kılavuz

Sentetik Çim Bakımı için Özel Kılavuz


  • Senteik çim zemin için ilk zamanlarda düzenli fırçalama programı uygulanması daha iyi bir oyun zemini elde edilmesine yardımcı olacaktır. Suni çim zeminler yeni yapılmasından itibaren ilk 6 ay içerisine zemine oturup tam şeklini almaktadır. Saha zeminin yıllarca bozumadan kalabilmesi büyük ölçüde düzenli bakım uygulanmasına bağlıdır. 
  • Bakım periyodu,halı sahanın kullanım sıklığına göre değişmektedir. Bu bakımın kullanımı sık olan sahalarda ayda bir gibi sık olabilir, kullanımı daha az yoğun olan sahalarda ise 4-6 ayda bir yapılması gerekir.
  • Bakım Nasıl Yapılır? 

    Sahada mevcut olan yaprak, sigara izmariti, cam kırığı, dal kırığı, taş çakıl, sakız gibi yabancı maddeler öneclikle temizlenmelidir. Bu işlem günlük olarak daha sık yapılmalıdır.

    Halı saha sentetik ipliklerinin yumuşaklığını ve esnekliğini koruyabilmesi için düzenli aralıklar ile fırçalanması gerekmektedir. Fırçalamayı sert plastik bahçe fırçasıyla da yapabilirsiniz. Büyük sahalarda ise profesyonel fırçalama ve graülleme makineleri kullanılmalıdır.
  • Dişli krampon kullanmayın! Halı sahadaki sporcuların hepsi sentetik çim sahalara uygun olarak üretilmiş halı saha ayakkabıları kullanmalıdır. Suni çim halıya zarar verecek metal çivili krampon veya benzer spor ayakkabıları ile spor yapmamalı veya saha bu şekilde kullanmamalıdır. Halı sahların davet ve organizasyonlara kiralanması sürecinde de giren çıkanların ayakkabılarının bu gibi kurallara uymasına dikkat edilmelidir.
  • SBR Granül Kontrolü: Sahada çeşitli nedenler ile eksilen SBR granül miktarı kadar granül periyodik olarak eklenmelidir. Yılda bir gerektiği kadar graül eklenmesi önerilir. Granül eklenmeyen sahaların iplikleri çok daha çabuk yıpraır ve kısalır.

    Halının ömrünü azaltan en önemli faktördür!
  • Zemin üzerinde benzin, gazyağı, motorin ve benzeri kimsayal çözücüler, aşındırıcı ve asidik özelliği bulunan kimyevi maddelerin saha ile teması engellenmeli saha üzerindeki olası lekelerin temizliğinde bu tür malzemelerin kullanılmaması kesinlikle önemlidir.
  • Sulama: Sıcak havalarda gün batımından sonra zeminin sulanması önerilir. İpliklerin sıcak ile sünerek parçalanması önler. Ayrıca sahadaki sürtünmeyi azaltır, böylece daha kaygan ve hızlı bir yüzey oluşturur.